Herbstpokal se německým pořadatelům moc nepovedl, ale naše účast na něm byla důstojná

17.10.2012 01:21

Herbstpokal

O víkendu 13.-14.10.2012 jsme s našimi optimisty absolvovali tradiční německou regatu (listovanou v kalendáři mezinárodních závodů IODA) Herbstpokal ve Schwerinu. Místo, kde se regata konala, je velmi pěkné, ale zázemí klubu bylo pro bezmála 400 lodí nedostatečné. Závodilo se na velikém jezeře se studenou průzračně čistou vodou. Chladného větru bylo dost, jeho rychlost se pohybovala mezi 3-7 m/s, což bylo pro optimistické plachtění velmi přiměřené, i když časté poryvy větru byly pro nejmladší závodníky někdy příliš silné. Hlavní slabinou regaty byla ovšem práce závodní komise, a to na všech třech okruzích (Opti A, Opti B i Krümel Cup). Tratě byly postaveny vůči větru chybně a komise polohu značek za celý víkend ani jednou neupravila, přestože změny směru větru dosahovaly 30-45°! Velmi špatně byly postavené startovní čáry. Všechny skupiny měly výrazně zvýhodněnou její levou stranu. Přestože v regatě Opti A se z tohoto důvodu opakovaně rušily starty všeobecným odvoláním, komisi nenapadlo jiné řešení, než do vyčerpání všech zúčastněných opakovat starty s černou vlajkou prokládané nekonečným čekáním. Přitom stačilo jen jednoduše poněkud znevýhodnit startovní bójku. Samostatanou kapitolou byla nečinnost jury. To vše byly vážné vady na kráse této nv Německu velmi populární podzimní regaty. Všichni odjeli během dvou dnů šest rozjížděk. Doprovodný program na břehu nebyl žádný a občerstvení pro závodníky mizerné.

Závodu se zúčastnily dvě české skupiny: jedna tříčlenná složená ze závodníků z ČYK vedená Martinem Kubovým a druhá 5-členná tvořená závodníky z projektu CZECH OPTIMIST, z nichž 4 byli z YachtClubu štětí a jeden z YC Czech sailing Academy, koučovaná Borisem Živným a Zbyňkem Loudou.   

Štětští optimisté byli ve Schwerinu zastoupeni čtyřmi závodníky. Veronika (14) závodila ve flotile Opti A (262 lodí z 5 zemí). V sobotu se i přes hodně nevyrovnané výkony s velkou rezervou probojovovala do zlaté finálové skipiny, ve které v neděli obhájila konečné 72. místo  (27% z celkového počtu 262 lodí Opti A). Ostatní tři štětští závodníci byli naši nejmladší: Adam (8), Kateřina (8) a Tibor (6). Závodili v regatě Krümel Cup, což byla de facto green fleet pro děti do 9 roků, kde se utkalo 32 dětí ze 4 zemí. Naši benjamínci si počínali statečně a s jejich umístěním můžeme být s ohledem na jejich zatím minimální jachtařské zkušenosti docela spokojení: Kačka skončila 15. (45%), Adam 22. (69%) a Tibor 29. (91%).

Na základě letošní zkušenosti Herbstpokal do našeho kalendáře na příští rok nezařadíme.

Boris, trenér     

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008-2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode