První ročník mezinárodního závodu Czech Open Optimist Cup (COOC) na Rozkoši se i přes řadu překážek povedl

06.10.2012 09:47

O prodlouženém posledním záříjovém víkendu, ve dnech 27.-30.9.2012 se na východočeském přehradním jezeře Rozkoš uskutečnil první ročník mezinárodního závodu Czech Open Optimist Cup (COOC) pořádaný YC Czech sailing Academy ve spolupráci s YachtClubem Štětí. COOC je první závod v české historii, který byl mezinárovní autoritou IODA (International Optimist Dinghy Association) zařazen do jejího kalendáře prestižních mezinárodních závodů lodní třídy Optimist. Od samého počátku se závod potýkal s celou řadou potíží. Původně byl zamýšlen jako jachtařsky lepší alternativa Mistrovství České republiky lodní třídy Optimist pořádaného v téměř bezvětrném letním termínu, ale tento statut mu nakonec nebyl přiznán. I přes příslib účasti závodníků téměř ze všech českých a většiny moravských klubů s optimisty nakonec přišlo přihlášek domácích závodníků žalostně málo. Někteří se zalekli chladného počasí nebo předem deklarované snahy o vyšší sportovní úroveň závodu, jiní dali přednost svezení s rodiči na kajutové plachetnici, pro některé bylo 850 korun startovného za 4-denní závod moc. Závodu se nezúčastnil ani nikdo z členů výboru ALT Optimist i přes jejich dopředu deklarovanou morální podporu. Spory uvnitř polské asociace lodní třídy nás připravily o přislíbenou účast Poláků, některé další zahraniční účastníky odradil malý počet přihlášených Čechů, a tak mezinárodní charakter regaty nakonec zachránili jen závodníci ze Slovenska, kterým za účast a sportovní výkony tímto velmi děkujeme. Závodu se zúčastnilo jen 21 dětí od 6 do 14 roků, z nichž drtivá většina byla jen ze dvou českých klubů (Český yachtklub a YachtClub Štětí). Poslední ránou pod pás bylo pro oragnizátory rychlé vypouštění vody z přehradní nádrže, kterému se nepodařilo zabránit ani opakovaným jednáním se Správou povodí Labe. To si na poslední chvíli vynutilo přesun místa konání regaty mimo původně plánovaný kemp.

Navzdory všem objektivním i subjektivním překážkám se nakonec podařilo závod přeci jen uskutečnit. Během prvních dvou dnů se odjelo na dlouhé dvoujkolové lichoběžníkové trati 8 velice kvalitních a regulérních rozjížděk v chladném větru o rychlosti od 3 do 8 m/s. Každý z účastníků si v závodním poli mohl najít své soupeře a, hlavně na předních pozicích, se odehrávaly velice hodnotné souboje doslova o každý bod. Druhé dva dny regaty provázelo slunečné a teplé počasí, které provázel jen slabý a nestálý vítr 3-4 m/s střídaný bezvětřím. Rozhodli jsme se využít čas, kdy nebyly podmínky vhodné pro kvalitní pokračování v závodu jednotlivců, pro předem ohlášený závod družstev. Závodu družstev se účastnilo 5 týmů po 4 závodnících. Zvolili jsme pro něj standardní IODA formát, tedy závod na esovité trati s rozjížďkami dlouhými cca 8-12 minut vždy s 8 závodníky na trati (2 družstva po 4 závodnících) systémem každý s každým. Podařilo se odjet 18 převážně velmi kvalitních rozjížděk, ve kterých si děti vyzkoušely team race vůbec poprvé v novodobé historii lodní třídy optimist u nás. Týmy byly velmi vyrovnané (díky dobře zvolenému způsobu jejich sestavení), a tak jednotlivé rozjížďky byly plné zajímavých taktických situací a nečekaných zvratů. Kurz jsme umístili poblíž břehu, a tak se souboje družstev těšily zájmu nejen závodníků, ale i většiny rodičů. Podle hodnocení samotných účastníků byla právě tato část COOC nejlepší, dokonce lepší i než pozitivně hodnocený závod jednotlivců. Ostatně, zkuste se zeptat na názor dětí, které na COOC závodily! Kdo nepřijel, určitě prohloupil.

Z prvního ročníku COOC plynou mnohá poučení. V organizaci je jistě mnoho co zlepšovat i přesto, že jsme se dopustili možná méně chyb, než jak vídáme na velkých pohárových závodech pořádaných léta zavedenými pořadateli. Předně, s tím, kdo se nepřihlásí předem a zároveň nezaplatí předem startovné, se v českém prostředí bohužel nedá počítat. V čechách ani na Moravě, bohužel, pouhé slovo slále ještě neplatí. Kritiků bude u nás asi vždy více, než lidí ochotných přiložit ruku k dílu, nebo třeba finančně nebo materiálně podpořit dobrou věc pro děti. Naopak, u nás jako by lidé ani neuměli počítat a nebo nevěděli, co co stojí. Tzv. morální podpora jsou jen planá slova. I přes závist, zhrzenou ješitnost či otevřené protivenství má ale smysl se o dobrou věc snažit. Rozzářené oči dětí, zaujetí soutěží a jejich zapálení pro jachting, i když v malém počtu, je pro každého, kdo se na zdaru podobné akce podílí, zaslouženou odměnou. Team racing je skvělý formát závodu, který nejen pomáhá popularizaci jachtingu, ale činí jej pro děti atraktivnějším; prostě, je to prima zábava pro děti i pro jejich rodiče.

Děkujeme všem, kdo se 1. ročníku COOC osobně zúčastnili a všem, kdo nás jen nekritizovali, ale přispěli vlastním přičiněním nebo třeba jen dobrou radou.

I přes neskrývané znechucení z chování některých lidí, které jistě z řádků napsaných výše cítíte, rozhodli jsme se, možná stále ještě mnohým navzdory, uspořádat v roce 2013 druhý ročník závodu COOC, na kterém Vás rádi přivítáme.

Boris Živný za organizační výbor COOC           

Zpět

Vyhledávání

© 2008-2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode