Zápis z tréninku SOS dne 15.5.2012, loděnice YachtClub Štětí, Štětí

22.05.2012 02:56

Ahoj holky a kluci,

i minulý trénink byl v historii YCSOS přelomový. V rekordně krátkém čase se nám podařilo pořídit flotilu pěti nových lodí Laser Vapor Optimist XD s veškerým příslušenstvím umožňujícím nejen vyplout, ale i závodit. Naše flotila se tak rozšířila na 9 provozuschopných lodí, z nichž 8 je laminátových. Bohužel se mi nepodařilo být při tom, když jste nové lodě viděli poprvé, abych viděl Vaše první reakce (pokud máte někdo fotky z té doby, pošlete mi je prosím k dalšímu využití). Moc jsem se na ten okamžik těšil, ale pracovní povinnosti mi to bohužel neumožnily a na trénink jsem dorazil s velkým zpožděním. Velký dík patří Renatě, která Vám (možná i trochu s Vámi) nastrojila lodě, a Mikimu, který Vás ohlídal na vodě. Když jsem přijížděl po druhém břehu řeky do Štětí, byl na to hemžení lodiček na Labi nádherný pohled. Nebudu kritizovat určitý chaos, který na vodě panoval, protože jsem měl být na vodě s Vámi od začátku tréninku a je to tudíž hlavně moje chyba. Přípravu lodí na vodu si do budoucna budete dělat sami. Až se to naučíte, nezabere Vám to více než čtvrt hodiny. Já Vám lodě před vyplutím jen zkontroluji a poopravím případné nedostatky, na které nebude sami stačit. Bylo by dobré, abyste do loděnice přicházeli na tréninky s dostatečným předstihem tak, abychom ve čtyři hodiny odpoledne mohli jít na vodu. Mám několik postřehů, ze kterých se musíme poučit. Na začátku každého tréninku určím, kdo na které lodi pojede. Po nějakém čase, až uvidím, kdo z Vás má pro jachting jaké předpoklady, se rozdělení lodí ustálí tak, abyste již dopředu věděli, na které lodi budete trénovat a závodit. Na konci tréninku předáte některému z pověřených dospělých umytou loď v perfektním stavu, s kompletním příslušenstvím ke kontrole. Nikdo neodejde z loděnice aniž by se postaral o loď, na které jezdil! Pokud na lodi vznikne jakákoliv škoda bude napříště Vaší povinností mi ji oznámit, abychom se mohli spolu s Vašimi rodiči postarat o nápravu. Z Vašeho ježdění na Labi je také jasné, že na vodě musí vládnout disciplína. Kdo nebude poslouchat, nebude jezdit. S některými z Vás jsem v tomto ohledu velmi spokojený, neplatí to však pro všechny. Na konci každého tréninku Vám své hodnocení, tak jako minule, řeknu. Berte prosím má slova Vážně. Při minulém tréninku jste si mohli všimnout, jak důležitá jsou tréninková soustředění. Rozdíl v ovládání lodi mezi těmi, kdo byli na soustředění na Lipně a ostatními byl velmi zřetelný. Někteří z Vás mají opravdu co dohánět. Velmi mne potěšil Váš zájem o závodění. Ti, kdo se budou rychle učit a kdo si budou plnit své povinnosti, budou moci na závody jako první.

Co jsme si zopakovali:

- ostrojení lodi Optimist (v tom máte ještě velké rezervy, ale budeme to dělat při každém tréninku, a tak věřím, že zanedlouho budeme schopní vyplout po méně než 15-minutové přípravě)

- co je to pravobok a levobok lodi a co to znamená plachta na pravoboku a plachta na levoboku, co je to návětrná a co závětrná strana lodi, resp. plachty, a co to znamená vyostřit proti větru a odpadnout po větru

- naučili jste se při jakém pohybu kormidlem Vaše loď zahýbá doprava a doleva

- naučili jste se základní posez v plachetnici a způsob, jak držet v rukách otěž a pínu

- jízdu proti větru a po větru v proudu

Co jsme se naučili:

- vyplouvání a připlouvání

Co jsme si ověřili:

- i ve slabém větru dokážete plout nejen po proudu řeky, ale i proti jejímu proudu

- na Labi před loděnicí máme dostatek prostoru pro pravidelné trénování, musíme se však vyhýbat podvodní hrázi, o kterou lze zavadit plně vysunutou ploutví a poškodit ji (!)

- máme nyní špičkový materiál, který Vám umožní závodění, je ale třeba o něj pečovat, aby Vám v perfektním stavu dlouho vydržel

Na čem jste / jsme se domluvili:

- k dalšímu tréninku se sejdeme ve již dnes odpoledne (v úterý 22.5.2012) nejpozději v 15:45 (!) v naší loděnici ve Štětí. Hned po příchodu se převlékněte do jachtařského oblečení, ve kterém půjdete na vodu a jakmile dostanete přidělenou loď, začněte ji připravovat k vyplutí podle pokynů trenéra.

- na trénink si přinesete s sebou sešit / blok na poznámky a psací a kreslicí potřeby, kus lana na uzlování (zopakujte si doma uzle, které jsme se už naučili, zopakujeme si je na tréninku a také se naučíme nějaké další), záchrannou vestu a jachtařské oblečení, ručník, kompletní sadu náhradního oblečení (tedy vše, co byste potřebovali na převléknutí v případě, že byste se vykoupali v Labi) - pokud to počasí jen trochu dovolí, určitě vyplujeme. Nezapomeňte si přinést houbu a hadr k mytí lodi. Při tréninku se i tentokrát zaměřím na Ty z Vás, kdo s námi, z jakéhokoliv důvodu, nemohli být na soustředění.

- dospěláci nám vymyslí a postaví stojan nebo věšák na uskladnění kulatin s navázanými plachtami, abychom pokaždé nemuseli plachty na začátku tréninku navazovat a po tréninku zas balit – toto považuji nyní za velmi naléhavé (!), protože navazování plachet nám zabírá mnoho času, který bychom mohli strávit na vodě. Také musíme vymyslet a postavit nástavbu na přívěsný vozík k hromadné přepravě 8 (slovy osmi) lodí na výjezdní akce mimo naši loděnici.

- je potřeba v loděnici udržovat provozní zásobu benzínu a oleje do motorového člunu, abychom se o tyto nepostradatelné věci nemuseli starat v rámci tréninků

Co plánujeme:

- pokud to počasí dovolí, budeme spolu nyní co nejvíce času trávit praktickým tréninkem na vodě

- o víkendu 26.-27.5.2012 budu s Veronikou na pohárovém závodu v Pavlově na Novomlýnských nádržích. Pro začátečníky tu bude příležitost k tréninku na větší vodě, kterou by měli využít hlavně ti z Vás, kdo chtějí začít brzy závodit. Napište mi, kdo má zájem s námi o víkendu na Nových Mlýnech trénovat!

- na začátku srpna t.r. uspořádáme několikadenní soustředění našeho SOS v Igrane v Chorvatsku. Podařilo se mi zajistit velmi levné bydlení a potřebné zázemí za pouhých 10,-EUR na osobu a den a také apartmány ve stejném místě na dobu od 1. do 9.8.2012 (R7 /3+4/ =80 EUR/den, R6 /2+2/ =60 EUR/den a R3 /2+2/ =60 EUR/den) – požadavky na ubytování mi sdělete co nejdříve (kdo dřív přijde, te dřív mele!). Jadran má výhodu teplého počasí i teplé vody. Dá se tu v létě jezdit v jen minimálním oblečení v nádherném prostředí. Napište mi, kdo a v jakém počtu osob byste se chtěli pobytu v Chorvatsku zúčastnit. V tabulce soustředění na našich stránkách najdete průběžně aktualizované informace, kdo se na které soustředění chystá, podle toho, co je mi aktuálně známo.

Tak odpoledne na viděnou!

Boris, trenér

+420 603 740 167, zivny@neurocentrum.cz

Zpět

Vyhledávání

© 2008-2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode